NHG 2023: hogere huizenprijzen, hogere NHG grens
Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In 2023 koop je een duurder huis met NHG, want de NHG grens is flink gestegen. Per 1 januari 2023 ligt de NHG grens op 405.000 euro. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de NHG grens 6 procent hoger: 429.300 euro. NHG in 2023 is 50.000 euro hoger dan de NHG grens van 2022. Toen lag de grens voor een NHG hypotheek op 355.000. Dat is een flinke stijging! Goed nieuws als jij van plan bent om in 2023 een huis te kopen. Hoe het precies zit met NHG 2023 en wat de voordelen van NHG zijn, leggen we je uit in dit artikel.
NHG-grens 2023 & stijgende huizenprijzen
De grens NHG 2023 is gekoppeld aan de huizenprijzen. Stijgen de woningprijzen, dan wordt de NHG-grens hoger. NHG 2023 is berekend aan de hand van de woningprijzen van juni, juli en augustus 2022.
Wat is NHG?
NHG Woonlastenfaciliteit bij tijdelijke inkomensdaling
Als je jouw NHG hypotheek tijdelijk niet kunt betalen vanwege bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, kan NHG garantie uit 2023 je helpen met de Woonlastenfaciliteit regeling. Jij betaalt jouw hypotheek maandelijks af met een bedrag dat je volgens NHG kunt missen, voor de rest ontvang je een aanvullende lening van NHG. Op deze manier loop jij geen betalingsachterstand op en kun je gewoon in jouw huis blijven wonen.
Haircut-regeling NHG bij structurele inkomensdaling
Is jouw inkomensdaling niet tijdelijk en kun jij jouw hypotheek structureel niet meer betalen? Dan zorgt de Haircut-regeling van NHG er ook in 2023 wellicht voor dat jij toch in jouw huis kunt blijven wonen. NHG lost dan eenmalig een deel van jouw hypotheek af, waardoor je maandlasten lager worden en je jouw hypotheek weer kunt betalen.
Restschuld en NHGc2023
Is er helaas geen mogelijkheid om in jouw woning te blijven wonen en moet je jouw huis gedwongen verkopen? Dat is ontzettend vervelend, vooral als je je ook nog zorgen moet maken over een eventuele restschuld. Een restschuld houdt in dat de verkoopsom van jouw woning lager is dan je hypotheek. Hierdoor blijf je zitten met een schuld. Sluit je een hypotheek NHG af in 2023 en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan NHG jouw restschuld kwijtschelden.
Lage hypotheekrente met NHG
Tot zover de garantie op je NHG hypotheek in 2023. Omdat je met NHG het risico verlaagt van een hypotheek, geeft de bank korting op je hypotheekrente. Dat maakt een NHG hypotheek al snel 0,5 procent goedkoper dan hypotheekrente zonder NHG. Vergelijk jouw hypotheek maar eens met en zonder NHG in 2023 onze hypotheekrentevergelijker.
Met NHG 2023 heeft je hypotheekverstrekker namelijk zekerheid dat jouw hypotheek altijd wordt (af)betaald, ook als je dat zelf niet meer kunt. Een hypotheek met NHG is daarmee niet alleen veiliger voor jou én je hypotheekverstrekker, maar ook goedkoper dan een hypotheek zonder NHG 2023.
Maximale hypotheek NHG en energiebesparende voorzieningen
In 2023 mag je met NHG maximaal 100% van de woningwaarde of de koopsom lenen, waarbij het laagste bedrag leidend is. Alle bijkomende kosten mag je niet meefinancieren met je hypotheek en moet je met eigen geld betalen.
Tenzij je jouw huis energie zuinig(er) wilt maken of een huis koopt dat al energiezuinig is. Dan mag je met NHG in 2023 tot 6 procent van de woningwaarde extra lenen! Daarmee verschuift de NHG-grens in 2023 van 405.000 euro naar 429.300 euro. Ook met een NHG hypotheek heb jij dus de mogelijkheid om een energie-onzuinige woning te verduurzamen.
Kosten NHG in 2023
Een NHG hypotheek heeft dus veel voordelen, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Je betaalt namelijk premie kosten voor NHG. In 2023 betaal je NHG 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag. Dat wordt ook wel borgtochtprovisie genoemd. Met een NHG grens van 405.000 euro bedragen de NHG kosten maximaal 2.430 euro. Een voordeel is dat je deze NHG kosten kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting.
NHG en eigen geld
Vanwege premie die je betaalt voor je NHG hypotheek heb je meer eigen geld nodig. Dat blijft zo voor NHG in 2023. Ook in 2023 mag je namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De extra kosten die je maakt, zoals de kosten voor hypotheekadvies en de NHG kosten, mag je niet meefinancieren met je hypotheek. Om een huis te kopen met NHG in 2023 heb je dus meer spaargeld nodig. Het voordeel is dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als je een woning met NHG koopt, indien je onder de 35 bent en je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling. Dat bespaart je 2% van de koopsom.
NHG en BKR registratie
Kun jij jouw hypotheek niet meer betalen en schiet NHG je te hulp? Dan levert dat je een registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) op. Deze BKR-registratie heeft de code RN (restschuld NHG hypotheek) en is na einddatum nog 5 jaar zichtbaar. In die tijd is het moeilijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten.
Op een BKR-registratie zit je natuurlijk niet te wachten, maar toch is dat op zich niet echt een nadeel van NHG. Zonder NHG hypotheek krijg jij namelijk óók een BKR registratie als jij jouw hypotheek niet meer kunt betalen of een restschuld hebt. Alleen moet je de restschuld in dat geval zelf betalen. Dubbel pech dus.
NHG hypotheek 2023 afsluiten
Ben jij van plan om een huis te kopen in 2023 met een budget tot 405.000 euro? Dan is een NHG hypotheek afsluiten een verstandige optie.
Wil je weten of een NHG hypotheek in 2023 voor jou voordelig is en of je aan de voorwaarden NHG voldoet? Bespreek het met je hypotheekadviseur in een gratis oriëntatiegesprek. Die kan jouw NHG hypotheek ook direct voor je afsluiten zodra je eenmaal een huis hebt gekocht.
NHG hypotheek afsluiten?
Bespreek het met een adviseur