NHG: hoe werkt Nationale Hypotheek Garantie?
Naar 'alles over hypotheken'NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is een garantie op hypotheken. De NHG-grens van 2023 is vastgesteld op 405.000 euro. Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Het Nibud rekent een hypotheek voor je uit met maandlasten die bij je passen. In het geval dat je je huis (gedwongen) moet verkopen, en het verkoopbedrag niet genoeg is om je hypotheekschuld af te lossen, blijf je met een restschuld over. Met een NHG kan deze je restschuld kwijtschelden.
100% lenen en eigen geld
Sinds 2018 mag je 100% van de taxatiewaarde van het huis lenen van een hypotheekverstrekker. Deze daling is om kopers te beschermen tegen te hoge schulden. Maar met alleen de koopsom van het huis ben je er nog niet. Er komen bijkomende kosten bij kijken, van meestal zo'n 3 tot 5 procent. Dat betekent dat je de rest met eigen geld moet financieren.
Energiebesparende voorzieningen NHG hypotheek
De NHG staat het toe om 6 procent extra te lenen als je deze investeert in energiebesparende voorzieningen. In 2023 mag je dan tot 429.300 euro lenen. Maar let op, niet elke geldverstrekker financiert deze extra 6 procent. Laat je goed adviseren over een hypotheek en maandlasten die bij je past.
Kosten NHG
Wanneer je een hypotheek met NHG in 2023 sluit betaal je in eenmalig een provisie van 0,6 procent aan NHG. Deze borgtochtprovisie betaal je bij het afsluiten van je hypotheek aan de hypotheekverstrekker. De kosten voor NHG zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Daarnaast betaal je met NHG een lagere hypotheekrente. Meestal verdien je de kosten van NHG dan ook ruimschoots terug.
Kom ik in aanmerking voor NHG?
Je komt in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie als:
- Het huis je hoofdverblijf is
- Het totale hypotheekbedrag wat je moet financieren maximaal 405.000 euro is
- Het aankoopbedrag van je huis, exclusief bijkomende kosten, maximaal 405.000 euro is
- Indien je kiest voor energiebesparende maatregelen, de koopsom maximaal 429.300 euro is