Kosten hypotheek oversluiten
Naar 'alles over hypotheken'De hypotheekrente is flink gestegen en dat zorgt voor hogere maandlasten. Je betaalt inmiddels honderden euro's meer aan rente. Maar een hogere hypotheekrente biedt ook kansen, want je hoeft hierdoor minder boeterente te betalen. Oversluiten kan daarom nog steeds gunstig zijn en bovendien geeft het zekerheid over je maandlasten in de toekomst. Maar om je hypotheek over te sluiten moet je eerst kosten maken. Wat de kosten hypotheek oversluiten zijn en om hoeveel geld het gaat lees je in dit artikel.
Verschillende kosten bij oversluiten
Ga jij je hypotheek oversluiten, dan kun je te maken krijgen met de volgende kosten: boeterente, hypotheekadvies kosten, kosten taxatierapport, notariskosten en NHG. Deze oversluitkosten zijn gelukkig wel fiscaal aftrekbaar.
Boeterente hypotheek
Als jij je hypotheek oversluit voordat je rentevaste periode is afgelopen, betaal je hiervoor een boete aan je oude geldverstrekker. Je verbreekt namelijk je hypotheekcontract, waardoor de geldverstrekker minder hypotheekrente ontvangt. Je compenseert deze gemiste inkomsten door het betalen van een hypotheek oversluiten boete: de boeterente.
Boeterente berekenen
De hoogte van de boeterente hangt af van verschillende factoren. De boeterente mag niet hoger zijn dan het financiële nadeel dat je de hypotheekverstrekker bezorgt. Het wordt onder andere bepaald door je huidige hypotheekrente en de actuele hypotheekrente. Ook de resterende tijd tot het aflopen van je rentevaste periode speelt een rol. Meer informatie over boeterente? Lees ons artikel over boeterente berekenen.
Hogere hypotheekrente, lagere boeterente
Nu de hypotheekrente hoger is, is de kans groot dat de huidige rente vergelijkbaar is met het tarief dat je jaren geleden hebt afgesloten. Omdat het verschil tussen de nieuwe rente en jouw huidige rente kleiner is, betaal je jouw oude geldverstrekker minder boeterente bij het oversluiten van je hypotheek.
Rentevaste periode loopt af
Wil jij je hypotheek oversluiten aan het einde van je rentevaste periode? Dan hoef je meestal geen boeterente te betalen. Een paar maanden voordat je rentevaste periode afloopt ontvang je een nieuw renteaanbod van je huidige geldverstrekker. De hypotheekrente in het renteaanbod kan lager zijn dan je huidige rente. Maar de kans is groot dat jij bij een andere hypotheekverstrekker een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Bespreek jouw hypotheek oversluit mogelijkheden daarom altijd met een onafhankelijke hypotheekadviseur die veel verschillende geldverstrekkers vergelijkt, zoals Hanno. Wij kunnen zien bij welke geldverstrekker jij het goedkoopste uit bent.
Kosten hypotheekadvies
Bij je hypotheek oversluiten krijg je ook te maken met kosten voor hypotheekadvies. Je hebt tenslotte weer een hypotheekadvies nodig. Ook moet je nieuwe hypotheek worden afgesloten. Hiervoor betaal je meestal zo'n 2.500 tot 3.500 euro.
Voor het oversluiten van je hypotheek kun je je het beste laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hanno kan je daarbij helpen. Wij geven je een hypotheekadvies op maat en sluiten ook direct je hypotheek over. Voor een eerlijke prijs. Meer weten over de advieskosten hypotheek oversluiten? Check onze hypotheekadvies tarieven.
Notariskosten hypotheek
Als je je hypotheek oversluit heb je ook te maken met notariskosten. De notaris moet in het Kadaster namelijk je oude hypotheek uitschrijven. Dat gaat via de Royementskate, die zorgt ervoor dat je hypotheek doorgehaald wordt, oftewel wordt verwijderd uit de openbare registers. Natuurlijk moet ook je nieuwe hypotheek worden ingeschreven met een hypotheekakte waarin staat dat jouw woning dient als onderpand voor de hypotheek. De notariskosten voor het oversluiten van je hypotheek bij oversluiten bedragen zo'n 700 tot 1.000 euro, afhankelijk van de notaris die je kiest.
Taxatiekosten
Omdat je huis dient als onderpand voor de hypotheek, heb je ook een taxatierapport nodig waarin de waarde van je woning wordt vastgesteld. Je huis kan namelijk in waarde zijn gestegen of gedaald. Je moet daarom opnieuw je huis laten taxeren. De kosten taxatie huis zijn ongeveer 500 euro.
NHG kosten
Heb jij jouw hypotheek afgesloten zonder NHG omdat je er niet voor in aanmerking kwam? En voldoe je nu wel aan de NHG voorwaarden? Dan is het mogelijk om je hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Let op, dat mag alleen als je woning verbetert met een verbouwing of als je gaat scheiden.
Als jij je hypotheek oversluit naar een NHG hypotheek (Nationale Hypotheek Garantie), betaal je daar ook kosten voor. De NHG-kosten zijn dit jaar 0,6% van het hypotheekbedrag. Dat heet ook wel borgtochtprovisie. Ondanks deze kosten zitten er veel voordelen aan een NHG hypotheek. NHG zorgt ervoor een lagere hypotheekrente en zekerheid wanneer je te maken krijgt met betalingsproblemen.
Hypotheek oversluiten of niet?
Alles bij elkaar opgeteld kunnen de kosten oversluiten hypotheek behoorlijk hoog zijn. Uiteindelijk verdien je de kosten die je maakt om je hypotheek over te sluiten vaak wel terug, vooral nu de boeterente lager uitvalt vanwege de hogere hypotheekrente. En het is natuurlijk zonde om jarenlang te hoge maandlasten te betalen.
Of hypotheek oversluiten voordelig is kun je het beste bespreken met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die helpt je bij het maken van de juiste keuze. In een gratis hypotheekgesprek wordt vaak direct duidelijk wat jouw opties zijn en hoeveel je kunt besparen op je maandlasten.