Hoe werkt een hypotheek?
Naar 'alles over hypotheken'Een huis kopen is een grote stap en voor de meeste mensen is het afsluiten van de hypotheek spannend en behoorlijk ingewikkeld. Een hypotheek afsluiten doe je tenslotte niet elke dag. Wat een hypotheek precies is lees je in dit artikel.
De lening van je hypotheek
Een hypotheek is het bedrag dat je bij de bank leent om jouw droomhuis te kopen. De belangrijkste dingen die je met de geldverstrekker afspreek zijn de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt en de rentevast periode van jouw hypotheeklening. Hoeveel je mag lenen hangt af van de rente en van de hypotheekregels, die elk jaar veranderen.
Je hypotheek aflossen
De aflossing is de terugbetaling van de lening (en rente) aan de bank. Er bestaan verschillende hypotheekvormen die bepalen hoe jij je hypotheek aflost. Als je nu een nieuwe hypotheek afsluit dan kun je kiezen uit maar twee hypotheekvormen: de lineaire en de annuïteiten hypotheek. Bij deze twee vormen is het verplicht om jouw hypotheek maandelijks af te lossen. Je betaalt dus niet alleen rente, maar lost ook geld af zodat jouw hypotheek bij de bank daalt.
Ook is het tegenwoordig verplicht om jouw gehele hypotheek binnen 30 jaar af te betalen. Hierdoor is het niet mogelijk dat je na de looptijd van jouw hypotheek achterblijft met een restschuld. Bij oudere hypotheken met een andere hypotheekvorm die zijn afgesloten voor 2013 is dat wel mogelijk.
Belangrijke verzekeringen bij je hypotheek
Bij een hypotheek kun je twee soorten verzekeringen afsluiten.
- Overlijdensrisicoverzekering
- Woonlastenverzekering
De overlijdensrisicoverzekering keert uit na overlijden van de huiseigenaar. Soms ben je verplicht deze verzekering af te sluiten. Met de woonlastenverzekering kun je het risico van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid verzekeren. Deze verzekering is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn. Laat je hierover goed adviseren bij je hypotheekadvies.
Huis als onderpand van je hypotheek
Officieel is een hypotheek een zekerheidsrecht: een zekerheid voor de terugbetaling van de lening aan de hypotheekverstrekker of bank. Jouw huis is het zogenaamde onderpand. Mocht je de lening niet meer kunnen betalen, dan heeft de geldverstrekker het recht jouw woning te verkopen om het geleende geld terug te krijgen. Als je huis niet voldoende oplevert om het bedrag af te betalen, hou je een restschuld over.
Meer weten over hypotheken?
Onze hypotheekadviseurs staan klaar om al jouw vragen over hypotheken te beantwoorden. Neem contact op met de klantenservice of stel jouw vragen tijdens een gratis oriëntatiegesprek.