Bieden op een huis met meerdere partijen

Zo wordt jouw bod geaccepteerd

Naar 'alles over hypotheken'

Je hebt hét huis gevonden en wilt een bod doen. Nadat jij je openingsbod kenbaar hebt gemaakt hoor je dat er nog 5 andere biedingen zijn. Op die concurrentie zit je absoluut niet op te wachten, want je wilt niet dat iemand anders er straks vandoor gaat met jóuw huis. Hoe werkt dat, bieden op een huis met meerdere partijen, en hoe zorg je ervoor dat de verkoper voor jouw bod kiest? Dat lees je in dit artikel over bieden op een populair huis.

Een huis kopen op de krappe huizenmarkt

De huizenmarkt is oververhit met veel overbiedingen, en het aanbod is schaars terwijl de vraag hoog blijft. Al jaren is er een tekort aan woningen en een overvloed aan kopers. Hoewel de markt opnieuw aantrekt, blijft de balans in het voordeel van verkopers. Dit betekent dat je vaak te maken krijgt met hevige concurrentie bij het bieden op een huis. Hoe je in deze oververhitte markt kunt navigeren, lees je hieronder.

Bieden op een huis met meerdere geïnteresseerden

Onderhandelen met meerdere partijen op een woning, mag dat? Ja, dat mag. De verkoopmakelaar heeft het recht om met verschillende partijen tegelijk te onderhandelen. Ook als jij de vraagprijs biedt of hoger. Of als jij het eerste bod hebt uitgebracht. Wel moet de verkoopmakelaar jou laten weten met hoeveel bieders de verkoper onderhandelt.

Wat een verkoopmakelaar níet mag doen, is verschillende partijen tegen elkaar uitspelen. Hij mag jou dus niet vertellen hoe hoog het bod is van andere geïnteresseerden. Dat maakt het lastig om jouw uiterste bod te bepalen, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet als een gek tegen je concurrenten gaat lopen opbieden.

Verkoop bij inschrijving

Als er veel geïnteresseerden zijn kiest een verkoopmakelaar er vaak voor om het huis te verkopen per inschrijving. Bij zo’n inschrijvingsprocedure kun je voor een bepaald tijdstip jouw bod uitbrengen in een gesloten envelopje. Dat kan een openingsbod zijn, maar ook een eindbod. In het laatste geval mag iedereen nog eenmaal een hoger bod doen. Zenuwslopend, want je weet dus niet wat de rest biedt. 

Bij een inschrijving kiest de verkoper het bod dat hij het best vindt. Dat hoeft niet per se het hoogste bod te zijn, maar kan ook het bod zijn met de beste voorwaarden. 

Bod geaccepteerd, tekenen maar!

Yes, jij moest bieden op een huis met meerdere partijen en bent als winnaar uit de strijd gekomen: jouw bod is geaccepteerd door de verkoper. Maar juich niet te vroeg. Zolang de verkoper het voorlopig koopcontract niet heeft getekend mag hij nog steeds met andere partijen onderhandelen. Pas als de koopakte is getekend heb jij als koper zekerheid. Dat heet schriftelijkheidsvereiste. Wil jij zeker weten dat het huis echt van jou wordt? Zorg er dan voor dat de koopakte snel wordt getekend. 

Meer kans op je droomhuis

Goed, zo werkt een bod doen op een huis met meerdere partijen dus. Ontzettend stressvol én met de kans dat jouw droomhuis voor je neus wordt weggekaapt. Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen op jouw positie op de huizenmarkt te versterken. 

1. Bieden met aankoopmakelaar

Natuurlijk kun je ook een huis kopen zonder makelaar, maar als jij een aankoopmakelaar inschakelt geeft dat jou een voordeel als je met meerdere partijen op een huis biedt. Een bod doen op huis en onderhandelen over de vraagprijs doe je niet dagelijks, een aankoopmakelaar wel. 

Een goede aankoopmakelaar weet wat de woningwaarde is en hoeveel je ongeveer moet bieden om kans te maken. Hij kan je dus helpen bij het bepalen van je openingsbod huis. Zo voorkomt hij dat je in jouw enthousiasme veel te hoog biedt.

Bovendien wekt een aankoopmakelaar vertrouwen bij de verkoper. Het laat zien dat je echt geïnteresseerd bent en weet wat je doet. Dat geeft jou een streepje voor op je concurrenten zonder aankoopmakelaar. Alles bij elkaar vergroot een aankoopmakelaar de kans dat jouw bod wordt geaccepteerd. En waarschijnlijk nog voor een lagere koopsom ook. 

2. Hoog openingsbod

Het bepalen van je openingsbod is altijd lastig, maar als je met meerdere partijen op een huis biedt is het nog moeilijker. Je zult direct een aantrekkelijk bod moeten neerleggen. Je wilt niet te hoog bieden, maar vooral niet te laag. Voor jou 10 anderen, dus je hebt weinig (of geen) ruimte om te onderhandelen. 

3. Overbieden

Jawel, als jij met meerdere partijen op een huis biedt en je wilt het huis écht hebben, is de kans groot dat je moet overbieden. Jarenlang is het grootste deel van de huizen verkocht voor een flink bedrag boven de vraagprijs. Gelukkig is die gekte afgenomen, maar er worden nog steeds voldoende woningen voor meer dan de vraagprijs verkocht.

Wil je overbieden, let dan goed op! Bieden boven de vraagprijs kan alleen als je genoeg geld hebt gespaard, want je mag maar 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. 

Denk jij dat je moet overbieden op een huis vanwege de concurrentie? Bepaal voor je biedt je maximale prijs, gebaseerd op wat jij het huis waard vindt en op je financiële mogelijkheden. Zo weet je zeker dat jij uiteindelijk niet meer biedt op het huis dan je wilt of kunt betalen. 

4. Bieden met goede voorwaarden

Heb jij geen zin om veel boven de vraagprijs te bieden? Dat snappen we. Gelukkig hoeft het beste bod niet altijd het hoogste bod te zijn. Ook de voorwaarden van een bod zijn belangrijk als je op een huis biedt met meerdere partijen. Die kunnen jouw bod aantrekkelijk maken voor de verkoper en zelfs doorslaggevend zijn. 

Ontbindende voorwaarden

Hoe meer ontbindende voorwaarden jij opneemt in je bod, hoe groter de kans voor de verkoper is dat zijn huis uiteindelijk toch niet wordt verkocht. Denk aan het voorbehoud van financiering en het voorbehoud van bouwkundige keuring. Stel daarom alleen ontbindende voorwaarden op die voor jou essentieel zijn.

Bieden zonder financieringsvoorbehoud met de HypotheekBelofte

Met de Hanno HypotheekBelofte kun je veilig bieden zonder financieringsvoorbehoud. Die garandeert namelijk dat jij een hypotheek kunt afsluiten. Je hebt dan geen financieringsvoorbehoud van een paar weken nodig. Op die manier geef je de verkoper direct zekerheid over de verkoop van zijn huis en zal hij eerder voor jouw bod kiezen. Ook als iemand anders net een paar duizend euro meer heeft geboden.

Aan de slag!

Bieden op een huis met meerdere partijen is dus geen pretje. Maar als jij je goed voorbereid maak jij wel degelijk kans om jouw droomhuis in de wacht te slepen. Sta je op het punt om te gaan bieden? Kijk dan eerst nog even of je in aanmerking komt voor de Hanno HypotheekBelofte. Dat vergroot jouw kans op het winnende bod en een lagere koopsom.