Terugverdientijd energiebesparende maatregelen

Naar 'alles over hypotheken'

Het verduurzamen van je woning wordt steeds populairder. En terecht, want nu de energieprijzen door het dak gaan kun je met een duurzaam huis flink besparen op de energierekening. Bovendien zorgt verduurzamen voor meer comfort in je woning én is het goed voor het milieu. Een win-win-win situatie dus. Die energiebesparende maatregelen moeten alleen wel eerst worden betaald. Bij het investeren in energiebesparende maatregelen kijk je dan ook naar de terugverdientijd. Hoe lang duurt het voordat je energiebesparende maatregelen hebt terugverdiend en hoe bereken je deze terugverdientijd?

Terugverdientijd energiebesparende maatregelen

Terugverdientijd berekenen

Wanneer je een energiebesparende maatregel overweegt, kijk je vaak naar de terugverdientijd. De terugverdientijd bereken je door te kijken naar de investering en hoeveel je bespaart (op jaarbasis). De terugverdienperiode verschilt per type maatregel, type woning en jouw situatie. Zo zijn naast het type materiaal, de kwaliteit en aanschafkosten van de energiebesparende maatregel, ook jouw energieverbruik, type woning en het soort energiebron waarmee je jouw woning verwarmt van belang. Houd ook rekening met subsidie. Als je subsidie ontvangt verdien je de kosten van jouw energiebesparende maatregelen eerder terug.

Terugverdientijd per type maatregel

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen om je huis te verduurzamen. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire energiebesparende voorzieningen, de gemiddelde kosten en terugverdienperiode. Let op: dit is een berekening van terugverdientijd gebaseerd op gemiddelde investeringskosten, energieverbruik en -prijzen, gemaakt door Natuur & Milieu. Zoals hierboven staat aangegeven hangt de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen af van veel verschillende factoren.

Terugverdientijd energiebesparende maatregelen tabel

Terugverdientijd zonnepanelen

Veel mensen kiezen voor zonnepanelen als ze hun huis willen verduurzamen. Er zijn ongeveer 130 zonnepanelenaanbieders in Nederland en de kosten (en terugverdientijd) verschillen per aanbieder. De kosten voor zonnepanelen worden onder andere bepaald door

  • jouw energieverbruik
  • het type zonnepaneel dat je kiest: elk type heeft andere eigenschappen
  • het vermogen: hoe hoger het aantal Wattpiek, hoe hoger de prijs, maar ook hoe hoger het rendement
  • het aantal panelen dat je laat installeren

Terugverdientijd isolatie

Om je huis te verduurzamen kun je ook kiezen voor isolatie. Daarmee voorkom je dat de woning warmte verliest. Er zijn verschillende vormen van isolatie beschikbaar, waaronder vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en gevelisolatie. Het isoleren van je woning is een flinke investering, maar zorgt voor minder energieverbruik en een lagere energierekening. De energiebesparing en terugverdientijd die deze isolerende maatregelen opleveren verschillen per type (spouwmuur, dak, gevel, etc.) en het gebruikte materiaal.

Terugverdientijd dubbelglas HR++

Het installeren van dubbelglas of een andere glassoort (HR-glas, HR+ glas, HR++ glas of HR+++ glas), heeft een lange terugverdientijd. De kosten voor het installeren van beter isolerend glas zijn hoog, omdat je vaak ook nieuwe kozijnen nodig hebt. Zo zijn kozijnen die zijn gemaakt voor enkel glas niet geschikt voor dubbel glas of HR glas. Ondanks de lange terugverdientijd van dubbel glas is het toch een populaire maatregel bij het verduurzamen van de woning, omdat het veel wooncomfort oplevert. 

Terugverdientijd energiebesparende maatregelen

Zo zie je dat de terugverdientijd van sommige energiebesparende maatregelen een stuk hoger is dan die van anderen. In een ideaal scenario heb je natuurlijk voldoende middelen om alle gewenste energiebesparende maatregelen te financieren. Maar heb je, net als veel anderen, een beperkt(er) budget voor het verduurzamen van je woning? Probeer dan te bedenken hoeveel jaar je nog in jouw huidige woning wilt wonen en hoeveel de investering in verduurzamen je uiteindelijk oplevert.

Subsidie en terugverdientijd

Gelukkig zijn er voor het verduurzamen van je woning subsidies beschikbaar. Daarmee verdien je de investering van energiebesparende maatregelen eerder terug. Je kunt subsidie krijgen van de Rijksoverheid, gemeenten en provincies. Is er geen subsidie van de Rijksoverheid voor jouw type energiebesparende maatregel, kijk dan wat er mogelijk is in jouw provincie of gemeente. Het is even wat uitzoekwerk, maar het kan je veel geld besparen en zo de terugverdientijd van het verduurzamen van je huis verkorten.

Meefinancieren met de hypotheek

Naast subsidie is het ook mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren met je hypotheek. Dat is mogelijk op het moment dat je de woning koopt of achteraf door het verhogen van je hypotheek. In ons artikel over het het meefinancieren van energiebesparende maatregelen lees je hoeveel hypotheek je extra kunt krijgen voor het verduurzamen van je woning. Weten wat jij kunt lenen voor energiebesparende maatregelen? Onze financieel adviseurs kijken graag met je mee, gratis en vrijblijvend.